Un americà espigat

Escriptor

Mèxic 68, competició de salt d’alçada, el jove Dick Fosbury no és, a priori, un dels favorits: vint-i-un anys, atleta poc conegut, estudiant universitari, els primers Jocs Olímpics... No sembla que el jove nord-americà tingui opcions a les medalles.
Però aquell noi d’Oregon té un as amagat. Els últims anys ha anat perfeccionant una nova tècnica de salt; una tècnica que consisteix a saltar d’esquena al llistó. Saltar d’esquena, una cosa mai vista, quina frivolitat! Això és el que pensa el públic, acostumat a veure saltadors que utilitzen la tècnica de les tisores o del rodet des de temps immemorials, però no aquell salt del revés.
I Fosbury salta, salta més que ningú, salta com no s’havia vist mai en uns Jocs (dos-cents vint-i-quatre centímetres, nou rècord olímpic). S’eleva més enllà dels límits coneguts per obtenir la victòria i arribar a la glòria olímpica, allà on reposen les gestes memorables.  
Dos anys després, quan tothom havia començat a adoptar el seu salt del revés (conegut ja, per sempre més, com el Fosbury flop) va decidir retirar-se. Quan tothom va copiar-li la tècnica, Fosbury ja no era un atleta amb opcions de guanyar campionats.
Amb la tècnica Fosbury un saltador expert guanya, de mitjana, quinze centímetres d’alçada. Per entendre bé aquesta dada cal tenir en compte que en els últims quaranta anys el rècord del món de salt d’alçada només n’ha pujat deu.
Fosbury va guanyar aquells Jocs Olímpics tot i no ser el millor saltador. Aquest és precisament el seu gran mèrit. Amb el talent i les aptituds físiques que tenia no hagués passat de ser un bon atleta, un campió regional, potser nacional. Però ell va saber trobar la manera de superar les seves limitacions.
Va tenir la valentia, i la intel·ligència, per sortir del camí i buscar una altra manera d’enfocar les coses; una manera diferent i innovadora, però sobretot efectiva. Perquè a vegades cal una altra perspectiva per solucionar els problemes, per avançar, per millorar... i si no que li preguntin al jove espigat d’Oregon.
 

Edicions locals