Autoinculpació

Aviat farà dos mesos de la sentència que va condemnar a vora cent anys de presó líders socials i polítics catalans. Abans i després del veredicte públic, el nombre d’independentistes empresonats ha crescut a conseqüència d’unes estranyes filigranes jurídiques per fer encaixar determinats fets amb acusacions de terrorisme o de desordres públics. Diuen veus expertes que la judicialització de la vida política fa més difícil sortir de l’embolic en què està ficat el sistema democràtic espanyol. Un sistema que ha mantingut  mecanismes de poder ocult en mans dels hereus del franquisme i que ara afloren amb força per interpretar restrictivament drets i llibertats d’una constitució que ha expulsat la majoria de catalans del consens de 1978.
Al llarg de la història les lluites col·lectives han fet avançar les societats. El procés sobiranista català, com les lluites derivades del 15-M, va pretendre aprofundir en la democràcia i avançar en els drets i llibertats personals, col·lectives i nacionals. Avui el sistema polític espanyol està col·lapsat per la incapacitat dels seus governs d’entendre que les aspiracions de llibertat de la majoria del poble català són legítimes, i que cal trobar-hi una sortida política. En relació al moviment sobiranista semblen clares, almenys, tres coses: va cometre errors estratègics, ha crescut molt, però no és  àmpliament majoritari  i, tot i la repressió, continua fort i actiu. El proper govern espanyol ha d’entendre que ara cal enfortir drets i llibertats, trobar una sortida pels presos polítics i fer una proposta de resolució  del  conflicte català que pugui ser votada per la ciutadania.
Les condemnes  als líders socials i polítics es poden considerar  també una condemna a qui es va manifestar i va votar la tardor del 2017. Per denunciar aquesta injustícia  està en marxa una nova campanya de desobediència civil basada en autoinculpacions.  Si manifestar-se i votar és un delicte, jo també sóc culpable. M’acuso d’haver votat el 9 de novembre de 2014; m’acuso d’haver-me manifestat el 20 de setembre de 2017 per protestar pels registres i detencions d’aquell dia, i m’acuso de participar activament en la jornada de votació de l’1 d’octubre de 2017.

 

Edicions locals