Les llistes d'espera maten

Membre de la Plataforma en defensa de la Sanitat Pública al Baix Vallès - Marea Blanca

El 10 de desembre se celebrava el 70è aniversari de la Declaració universal dels Drets Humans. Aprofitant aquesta data, des de la Marea Blanca i la Plataforma per la Sanitat pública del Baix Vallès, vam convocar la ciutadania a manifestar-se en una jornada estatal en contra de les llistes d'espera i la privatització sistemàtica de la sanitat pública. Ja que el model mercantilista de salut que es vol impulsar i imposar, per part de les autoritats competents en sanitat tant a Catalunya com a la resta de l'Estat, va en contra del dret humà més elemental de tots: el dret humà a la vida i la salut.
A Catalunya, tenim el dubtós honor de liderar les llistes d'espera sanitàries a l'Estat. Som la comunitat líder tant en persones pendents d'una operació, amb 168.108 pacients amb un temps mitjà d'espera de 146 dies (a la resta de l'Estat en són 115), com en taxa en llistes d'espera, amb 23,32 pacients per cada 1.000 habitants. Amb aquestes dades, és evident que el nostre sistema sanitari no s'ha recuperat de les grans retallades que va patir durant la crisi.
Però no només el conjunt de la ciutadania pateix les voluminoses llistes d'espera en intervencions quirúrgiques, també hi ha un retard considerable en atenció per part d'un especialista. Cosa que fa que malalties que poden ser de caràcter greu no es puguin diagnosticar amb temps o de manera precoç i que els tractaments o les intervencions siguin més difícils i costoses per a la sanitat pública. A més a més, se l'hi ha d'afegir el patiment del pacient d'una llista d'espera excessivament llarga. Al Baix Vallés estem també al mateix nivell.
És evident que per revertir aquesta situació, s'hauria d'invertir més en la sanitat pública. Destinar un percentatge més ampli dels pressupostos a solucionar el deteriorament del nostre sistema sanitari, i que aquest pressupost fos com a mínim igual al de 2009, que ens mantenia en uns nivells acceptables o inclús d'excel·lència, respecte a altres països del nostre entorn.
Però lluny d'invertir més en la sanitat pública, a Catalunya ens trobem amb l'agreujant del nou projecte de llei de contractes de serveis a les persones, conegut popularment com a Llei Aragonès. Aquesta llei està encarada a una major externalització i una privatització massiva, dels serveis públics com poden ser serveis sanitaris entre d'altres.
Ja hi ha algunes veus de partits i grups polítics que parlen obertament d'un decret de les llistes d'espera, per aprovar els pressupostos de la Generalitat del 2020. Aquest decret passaria per mesures com; ubicar l'atenció primària al centre del sistema sanitari, contractar 850 nous professionals i garantir l'atenció sanitària a la primària en 48 o 72 hores com a màxim.
Les llistes d'espera tenen solució, però sembla que no interessa a alguns sectors polítics i de la nostra societat, ja que són la coartada imprescindible per justificar que la cosa pública no funciona i, d'aquesta manera, derivar-nos al sector privat. Això no és cert, és més, jo diria que inclús és pervers. Perquè gràcies a aquesta coartada alguns sectors s'han fet els amos de la nostra salut mercantilitzant-la i actuant directament en contra d'ella com la Llei Aragonès. Cal una sanitat pública 100x100.

Edicions locals