Propòsits

En encetar l’any renovem desitjos i propòsits i constatem que la incertesa encara campa pel tauler de la vida pública. El tribunal europeu de justícia ha donat una enorme bufetada  al sistema judicial espanyol  i encara no sabem quins efectes pràctics tindrà, però hi ha unes quantes evidències  que convé recordar. La dreta espanyolista va portar el conflicte polític català als tribunals  sabent que les altes instàncies judicials compartien les seves tesis, mentrestant, els socialistes miraven cap a una altra banda. El sobiranisme català va reptar l’Estat amb la consulta del 2014, el referèndum del 2017 i una declaració simbòlica d’independència sense preveure una resposta repressiva de tanta envergadura: cops de porra planificats, pilotes de goma, relats policials plens de fantasia i detencions arbitràries. La màxima expressió de repressió ha estat la condemna centenària al conjunt de líders socials i polítics. Per contra la resposta ciutadana a la sentència ha estat massiva, imaginativa i pacífica. La via judicial per afrontar el conflicte ha fracassat i el sobiranisme català continua fort, ja que, ha guanyat  totes les eleccions dels darrers anys.

Aquests primers dies del 2020 tornen a ser d’infart. S’està jugant una nova partida entre les estructures ocultes i profundes de  l’Estat, que no volen perdre quotes de poder,  i les forces polítiques que volen formar govern. Estan el joc la investidura de Pedro Sánchez, la inhabilitació del president Torra i el prestigi de l’alta judicatura. Amb la sentència del TJUE s’ha iniciat un degoteig  de posicionaments a favors d’acatar-la, líders europeus, tertulians, jutges en actiu, acadèmics o humoristes que no es volen veure esquitxats per les males praxis de la justícia espanyola.

El govern que es formi té el repte d’allunyar-se de la tendència reaccionària que marquen les dretes, ha de tornar la solució del conflicte català a la via política i ha d’abandonar la via repressiva. La llibertat dels presos polítics és un deure ineludible, com ho són la recuperació dels drets i les llibertats retallades aquests darrers anys.  Fem-nos propòsits però, sobretot, treballem per fer-los possibles.

Edicions locals