Justícia

Humanitòleg i gestor cultural

Volia iniciar l’any compartint allò que, en la meva opinió, significa justícia. Resumint-ho molt podríem dir que hi ha dues significacions de justícia: una es vincula a la solidaritat amb les necessitats dels humans, i l’altra amb la capacitat d’obrar amb rectitud. Societat justa; persona justa. A més hi ha la Justícia com a institució creada amb la finalitat de jutjar la vulneració de les normes establertes per afavorir persones i societats justes i equilibrades. Justícia com a model de societat, justícia com a exemple de comportament humà, i Justícia com a eina social per a emparar societats i persones justes.
El seguiment del judici al major Trapero i altres responsables dels Mossos d’Esquadra ha desviat l’atenció envers el discurs teòric, per a fer-me endinsar en la concretesa de la justícia «real»: la justícia com a actitud col·lectiva i individual, i la Justícia com a institució.
Admiro el major Trapero. No és la primera vegada que ho dic públicament; ja fa uns mesos li vaig dedicar una altra columna. Els que pensaven que Trapero vulneraria les normes legals, se saltaria les lleis establertes i faria que el cos de Mossos d’Esquadra les transgredís, demostrava un desconeixement total de la professionalitat i de l’ètica de Trapero i, amb ell, del conjunt del cos; exhibia una ignorància enorme del que significa la professionalitat i l’ètica de la policia —d’una policia no manipulable i no utilitzable «políticament»; i, així, mostrava quin model d’estratègia política pretenien aquestes persones: servir-se de les institucions públiques.
El legítim dret de Catalunya a l’autodeterminació —més enllà d’una constitució que sempre és modificable— no és cap argument per a empènyer els Mossos —que haurien de ser un exemple de cos de seguretat republicana— cap al desprestigi i cap al precipici d’una Justícia sovint poc equànime i plena de tics del nacionalisme espanyol. L’eina no són els Mossos; l’eina és convèncer pacíficament i democràtica.
Desitjo de tot cor l’absolució de Trapero i de tot el cos, i espero amb vehemència que els manipuladors siguin acomboiats democràticament i pacífica a l’exili interior.
Lectura suggerida: John Rawls. Teoria de la justícia. «La justícia és la primera virtut de les institucions socials, com la veritat ho és dels sistemes de pensament». https://bit.ly/30JZuLo

Edicions locals