Confinats

Psiquiatra

De sobte la nostra vida ha fet un tomb. Frenada sobtada. No ens ho hauríem imaginat fa unes setmanes. Ens trobem alguns reclosos a casa, d’altres sortint al carrer amb tensió. Sentim missatges diversos. Sensacions de les més variades. Algunes veus diuen que aquesta situació ens ha obligat a parar el nostre ritme insà de vida i és una oportunitat de canvi. Tant de bo fóssim capaços de sanejar-la però és trist que hagi de ser així i amb aquests preus. Parlava en l’anterior columna de l’estrès, de les contractures, de la necessitat de parar. Renoi però no així!
Que ens passa? Què li passa a la humanitat que es deshumanitza i “s’economitza” per sobre de tot. Sovint he tingut la sensació aquests dies que l’economia, interessos particulars s’estan imposant per sobre del valor de les vides de les dones i homes. En moments així es veu qui treballa egoistament i qui altruista.
En aquests dies la por s’instaura en el col·lapse del sistema de salut. M’ha fet pensar en quant d’important és pel bon funcionament de tot. Si falla tot s’atura. Quant d’important i quant de poc valorat en el dia a dia. En moments com aquest el personal sanitari està actuant en primera línia i assumint riscos directes. Els aplaudim, sí. Però i la resta del temps? Perquè els metges treballen 24 hores seguides de guàrdies i alguns segueixen l’endemà? I els exigim lògicament que ens atenguin com si s’haguessin acabat de llevar i que no s’equivoquin. Es diu que tenim un dels millors sistemes de salut pública. Crec que la bona voluntat de molts professionals és el que en manté la qualitat, ara més que mai. I la bona voluntat ni té preu ni es paga. Així també, per tots els professionals que estan treballant per mantenir les nostres necessitats bàsiques cobertes i surten cada dia a treballar, no els anomeno per no deixar-me’n cap.
Ànim per tots aquells que compleixen la tasca bàsica de protegir-se i protegir els altres amb el confinament. Fem-lo en positiu. Mantenint-nos actius a casa i amb la mirada posada en el dia a dia però també en la reflexió de quin món volem.

 

Edicions locals