L'economia en fre de mà

Executiu Financer, Economista i Mentor

Al llarg del darrer segle els Estats han destinat quantitats ingents de diners en armament, especialment després de patir dues guerres mundials més una guerra freda, entre d’altres de menor dimensió. Van pensar que l'amenaça més gran a la qual haurien de fer front era una altra guerra i que la inversió en armament havia de ser directament proporcional a la seguretat dels seus ciutadans. A pocs se'ls va passar pel cap que aquesta amenaça podia venir en forma de coronavirus i que destinar part d’aquest pressupost a la investigació i la ciència els hauria preparat millor per plantar cara a la crisi que estem vivint.

Aquesta crisi sanitària per a la qual no estàvem preparats ha derivat de forma abrupta en una crisi econòmica inèdita, que ha arribat de cop i volta, i probablement per quedar-se. Una crisi majúscula que no s’assembla a cap de les que hàgim viscut anteriorment. I la seva recepta encara resta per escriure.

És primordial trobar una medicina o vacuna que ens protegeixi d’aquest virus i que ajudi, per tant, a ressuscitar l’economia. És per això que serà elemental fomentar la col·laboració transversal entre Estats, Organitzacions Públiques i Empreses Farmacèutiques per trobar el remei.

Mentrestant l’activitat econòmica ha quedat severament interrompuda. I molts dels agents que sostenien aquest país, com els autònoms i les petites empreses, s’han quedat sense ingressos d’un dia per l’altre. Això s’ha traduït en la major crisi de demanda mai soferta després de la Segona Guerra Mundial. I que desgraciadament dispararà l’atur a cotes desconegudes, mentre genera major desigualtat, i afecta més a Espanya, ja que la seva dependència en sectors sensibles al confinament, com el turisme o l’hostaleria, és major.

Ens trobem davant d’una contrarellotge econòmica que planteja interrogants que no es resoldran amb les respostes del passat i que requereix ambició i excés, així com d’innovació i coratge. La velocitat i l’encert de les decisions que es prenguin avui seran transcendentals per construir un futur més pròsper i sostenible.

Ens cal immediatament un Pla d’Acció que mantingui en vida als actors econòmics d’aquest país i que provi de reobrir, a diferents velocitats, aquells sectors que aportin major valor i comportin menor risc de contagi, mentre l’Estat s’aboca en garantir prou mesures de protecció per a la ciutadania, siguin tests, mascaretes o d’altres.

I després de tot encara ens quedarà salvar el major escull de tots, l’actual desUnió Europea. La capacitat d’empatia i solidaritat que mostrin els nostres veïns del nord escriurà les pàgines de la història d’Espanya, però també d’Europa.

Edicions locals