Amnistia

Vaig conèixer el significat d’amnistia quan aquest mot anava lligat al de llibertat i al d’estatut d’autonomia, que amb l’afegit, i poc recordat, de coordinació amb les organitzacions democràtiques dels altres pobles de l'Estat espanyol conformaven els quatre punts fundacionals de l’Assemblea de Catalunya. L’amnistia de 1977, que beneficiava els presos polítics antifranquistes, va comportar també la impunitat per als seus botxins, torturadors i repressors, que es van mantenir en diferents nivells de l’estructura de l’Estat; hi va haver una certa neteja a l’exèrcit però no a la policia, la judicatura ni altres estaments. Des d’aleshores aquests elements de l’estat profund s’han mantingut i reproduït i ara mostren, desvergonyidament, la seva ideologia als parlaments, als carrers i a determinada premsa.

Confrontar la sentència judicial de cent anys de presó per als líders socials i polítics catalans amb l’absolució de la cúpula dels Mossos d’Esquadra pels mateixos fets evidencia, encara més, el caràcter venjatiu de la primera. Una revenja propiciada per la incapacitat de l’Estat d’evitar el desafiament que van suposar  les urnes de l’1 d’octubre de 2017 i que continua, encara, amb la repressió i les detencions arbitràries de centenars d’opositors, basades sovint en fabulacions policials.

En aquesta darrera dècada les crisis s’han anat acumulant: l’econòmica, la climàtica i ara la crisi pandèmica i la seva erràtica gestió. En aquest temps les desigualtats i el malestar social s’han aguditzat i els estàndards democràtics s’han deteriorat.  Per sortir d’aquest pou cal canviar de model econòmic i social, apostar per l’economia ecològica i prendre mesures que reforcin els serveis públics, que garanteixin el dret a l’habitatge i uns ingressos bàsics per a tothom.
A la crisi econòmica i social cal sumar-li la de model d’estat que el procés sobiranista català ha deixat al descobert. Aquest llarg conflicte polític només té solució per la via democràtica i la coordinació i col·laboració entre les organitzacions socials i polítiques que volen resoldre’l. L’amnistia per als presos polítics, els exiliats i la resta de represaliats seria un bon punt de partida.

 

Edicions locals