Restriccions a l'hostaleria

President del Gremi d'Hostaleria del Vallès Oriental

Des de la Junta directiva del Gremi d'Hostaleria del Vallès Oriental, volem manifestar el nostre més absolut desacord amb les mesures restrictives imposades des del Govern al sector de la restauració. El tancament dels establiments de restauració limitant-ne l'activitat a servir menjars per emportar condueix, irremissiblement, a molts d’ells a la ruïna més absoluta. El servei de take away requereix unes infraestructures i una logística molt diferent de la de qualsevol restaurant tradicional i, tot i l’esforç d’adaptació que suposa, no garanteix uns ingressos mínims que permetin ni tan sols cobrir despeses. Si a això hi sumem uns ajuts clarament insuficients a tots nivells (municipals, autonòmics i estatals) estem condemnant al tancament gran part d’un dels sectors productius més perjudicats per aquesta pandèmia.

Els restauradors han aplicat totes i cadascuna de les mesures establertes en els plans sectorials actuant, en múltiples ocasions, com a garants del seu compliment. Estadísticament no ha estat tampoc un dels principals punts de contagis tal com ha quedat sobradament demostrat amb les restriccions d’aforament imposades durant gairebé dos mesos i el tancament d’aquests darrers dies en què la xifra de contagis no ha deixat en cap moment d’augmentar i, tot i això, ha estat sempre uns dels primers a veure’s afectat per restriccions. Reiterem el nostre més enèrgic rebuig al tractament rebut per part del Govern i les administracions, que han actuat sense cap mena de consideració amb el sector, amb tancaments d’un dia per l’altre sense tenir en compte les necessitats i la complexitat que suposa tancar un negoci de restauració. És indecent que en ple tancament obligat s’hagi de fer el pagament d’impostos, ja que d’ajornar-los s’acumulen en els mesos vinents amb els ajornats en anteriors trimestres i en els que no sabem si podrem treballar ni, en el millor dels casos, en quines condicions. I seguim sumant: impostos municipals amb les mínimes reduccions que els han estat possibles, ajuts que no arriben ni a la consideració de mínims comparats amb les pèrdues a assumir, i, això si, mantenint totes i cadascuna de les obligacions empresarials.

Exigim que l’administració aporti solucions via ajuts reals i directes per tal que el sector pugui recuperar la seva activitat i es permeti la immediata reobertura dels establiments, amb el compliment de les mesures higiènic-sanitàries com fins ara i, si cal, amb limitació horària. És necessari actuar per a garantir la supervivència del sector. Cada dia que deixem passar en aquesta situació és irrecuperable.

 

Edicions locals