Llibertat presos

Quan en Jordi Cuixart i en Jordi Sànchez van entrar a la presó, l’octubre del 2017, el clam unànime del sobiranisme va ser el de Llibertat presos polítics. Setmanes després amb l’empresonament i l’exili de la resta de líders polítics,  la consigna és va multiplicar amb diferents formes i matisos, especialment, per fer evident les preses i les exiliades. Llaços grocs, pancartes i altres formes imaginatives  i a voltes espectaculars de reclamar el seu alliberament es feren presents als paisatges urbans i rurals, a les vores de les carreteres i als cims de les muntanyes. Amb llibertat presos  diem que no els volem a la presó ni a l’exili. És per això que ens alegrem quan surten de permís, per treballar o per estar amb la família, quan tribunals europeus dicten sentències exculpatòries. D’igual manera ens entristim i enrabiem quan se’ls restringeixen els seus drets penitenciaris  o parlamentaris.

D’ençà de la injusta sentència del judici del procés veus de diferent signe ideològic postulen per trobar la fórmula que, a curt o mitjà termini, porti els presos al carrer, posant sobre la taula l’amnistia, un indult o la reforma del codi penal, tres maneres vàlides amb  opcions i conseqüències diferents.  No cal dir que la triple dreta política i les seves branques  judicial, militar i mediàtica no en volen sentir a parlar i hi posaran  tots els obstacles possibles.  Quan els partits del govern de l’Estat parlen de l’indult i de canvis al codi penal estan reconeixent que el litigi  entre Catalunya i l’Estat és polític i que la sentència va ser desproporcionada . Si la llibertat dels presos arriba aviat per alguna d’aquestes vies, benvinguda sigui, però  només l’amnistia permet posar el comptador del conflicte a zero i algun dia haurà de fer-se realitat.

Encetem l’any amb una llarga cursa electoral per dirimir qui ostentarà l’hegemonia al Parlament català. Tant de bo les urnes ajudin a sortir de l’atzucac en què es troba la política catalana i reforcin les opcions partidàries de la llibertat dels presos polítics. Bon any, salut i amnistia.  

Edicions locals