8-M, treballs essencials i dones essencials

Responsable de Dona i Igualtat de CCOO al Vallès Oriental, Maresme i Osona

Després d’un any marcat per la Covid-19, un any difícil per tota la ciutadania però molt especialment per a les dones, encarem un 8 de març diferent però no menys reivindicatiu.
La pandèmia ens deixa una crisi sanitària, econòmica i laboral possiblement sense precedents a la nostra història. Una crisi que ha posat en el centre de la vida l’essencialitat de les tasques de cura de les persones i de la sostenibilitat de la vida. Aquestes tasques i treballs estan fets majoritàriament per professions feminitzades.

Aquesta essencialitat, aquests treballs de cura, de sostenibilitat com els que fan dones sanitàries, netejadores, personal de geriatria, dependentes de supermercat, treballadores de la llar i moltes altres són imprescindible en la nostra societat. És per això que aquests treballs són essencials i són dones essencials.

Aquests treballs essencials que fan majoritàriament dones mereixen un reconeixement social i posar el seu valor, mereixen millorar les seves condicions laborals. El valor humà del seu treball no es correspon de cap manera amb el seu salari.  Cal fer esment de la situació de les dones migrants ja que moltes d’elles desenvolupen aquests treballs, i moltes d’elles no són reconegudes ni com a ciutadanes ni com a treballadores, estan pendents de processos de regularització i treballen en negre, sense dret a prestacions ni ajudes i, fins i tot, sense dret a vot.
No hi ha hagut cap ajuda pública per atendre familiars malalts, infants sense escola i persones grans o dependents, treballs no professionalitzats. El teletreball, modalitat històricament vinculada a professions de cert prestigi, quan s’ha de combinar amb la cura de les criatures, la casa i la càrrega de les tasques domèstiques és “estranyament” rebutjat per alguns homes. El teletreball femení, en canvi, s’ha incrementat i ha estat una cursa d’obstacles i de tensió per a les dones.

La violència masclista durant els confinaments ha marcat un augment i les cases han fet de presó, ja que s’ha vist reduït el cercle social i laboral al voltant de les dones, i el temps sota el control del maltractador ha augmentat.

L’impacte de la pandèmia sobre l’economia no ha estat el mateix vers les dones i els homes, les dones que partien d’una situació desigual i més precària ha significat una crisi en l’ocupació femenina i de sobreocupació en les tasques de la llar. La bretxa de gènere continua per sobre 22%, amb un augment de la contractació a temps parcial i la temporalitat laboral en dones, aquesta incidència és més rellevant entre el col·lectiu de dones joves
CCOO, sindicat feminista, lluita per la pujada dels salaris, l’erradicació de la precarietat i per la igualtat real i efectiva entre dones i homes, i per una vida lliure de violències masclistes a la feina i a tot arreu.  Les dones veuen en l’acció col·lectiva un camí de transformació del treball i protecció social, el 90 % de la nova afiliació del 2020 a CCOO de Catalunya és femenina.
Cal dir que la ultradreta ha fet trontollar l’heteropatriarcat, produint una reacció antifeminista explícita, creiem que no hem de caure en l’estratègia de la confrontació, on ens volen portar  a les dones, però no ens poden quedar quietes, i cal denunciar sempre els insults i les amenaces.

L’anàlisi i la proposta feminista són una oportunitat per a la humanitat sencera, per fer-nos responsables i còmplices del benestar comú, de la vida digna i de la salut del planeta. Hem de cuidar i sostenir l’aliança entre les dones de tot el món, la sororitat que ens empodera col·lectivament.

No permetrem i cridarem ben fort, que la sortida econòmica de la crisi perpetuï, un cop més, la precarietat, la divisió sexual del treball, la bretxa salarial, la falta de corresponsabilitat i les violències masclistes.

Aquest 8 de Març, serà diferent, la COVID-19 no ens deixarà convocar manifestacions multitudinàries, però seguirem reivindicant la tan necessària lluita contra les discriminacions vers les dones, les desigualtats, la cosificació, els abusos i les violències masclistes. Perquè seguim exigint la igualtat real i efectiva, perquè som feministes i som essencials.

Aquest 8 de març us animem a participar-hi en les diferents activitats que es realitzaran en els municipis

#CCOOfeminista

#SomDonesSomEssencials

Edicions locals