Rellotge de sol a La Marineta

Regidora de Sumem Esquerres a Parets

La Marineta de Parets tenia un rellotge de sol que es va fer durant les obres de restauració de la casa als anys 20 del segle passat. Una restauració espectacular portada a terme per l’arquitecte Josep Goday, qui va introduir a l’obra llindars a les finestres provinents de les cases que en aquells moments s’estaven enderrocant a Barcelona. Les finestres de la Marineta són gòtiques d’època, provinents dels enderrocs de les cases i palaus de la Via Laietana.

Hi ha algunes fotografies de quan s’estava fent el rellotge i una posterior de l’any 1924 de l’arxiu Sagarra i Torrents on s’aprecia bé la totalitat del rellotge. Aquesta fotografia junt amb altres dades ens n'han permès la reconstrucció.
En una conversa ja fa anys amb la propietària de la masia i última descendent que portava el nom Damm, la senyora Bosch Damm, ens va dir que aquest rellotge l’havia fet el Ros Fuster d’Alella, família que té una casa pràcticament igual que la Marineta a Alella. La senyora Bosch recordava de memòria la llegenda que hi havia escrita en el rellotge: “Mentrestant jo vaig senyalant la teva vida es va acabant”. Això ens va ajudar a confirmar el que es veia a partir de la fotografia abans esmentada.

La reconstrucció del rellotge, s’ha fet mitjançant la tècnica d’esgrafiat ornamental utilitzant calç apagada. És una tècnica que requereix precisió, a grans trets podríem dir que s’estén sobre la paret una o més capes de calç, sorra de marbre i tinta, en aquest cas vermellosa, es deixa assecar i, posteriorment, una altra o més capes de morter de calç. Quan està sec s’aplica a sobre la plantilla del rellotge i amb un estilet es retalla el dibuix fins que apareix el color de sota. Les seves mides són  2,16 metres per 1,66 i el seu cost ha sigut de 2.700 euros. L’agulla s’havia conservat i no havia patit cap canvi, és a dir que el rellotge segueix assenyalant les hores solars amb precisió.
L’artista Iris Paris ha sigut l’encarregat d’aquesta reconstrucció i el resultat és espectacular, ha quedat molt bonic. L’Iris és un gran artista que coneix moltes tècniques que li permeten treballar en diferents camps, tot i que ell es dedica principalment a la pintura.

Aquesta feina de recuperació del nostre patrimoni és fonamental per traslladar a les generacions futures el que ens havien deixat els que ens han precedit.
A Parets igual que en molts altres pobles n’hi ha molts de rellotges de sol, avui alguns perduts, és una llàstima. Per exemple a Can Serra n’hi ha un, però el seu estat és tan precari que segurament seria molt difícil recuperar-lo.
La Societat Catalana de Gnomònica es dedica a la recuperació, recopilació i difusió dels rellotges de sol a Catalunya, fan una bona feina, i el rellotge de la Marineta està recuperat i en forma per aguantar forces anys.

A poc a poc el nostre patrimoni va lluint com ho havia fet en altres moments, estem contents.

Llicenciada en Ciències Químiques, Dret i Farmàcia, va ingressar al PSC l’any 1984, arribant a ser membre de l’executiva nacional i diputada al Parlament de Catalunya entre 1987 i 1995. Alcaldessa de Parets entre 1979 i 1990, des de l’any 2003 encapçala la candidatura alternativa Nova Opció per Parets (NOPP) amb que va ser regidora fins a l'any 2019, quan es va presentar a les eleccions dins la coalició Sumem Esquerres a Parets, que va aconseguir el govern després de l'acord amb Ara Parets ERC i Parets per la República.

Edicions locals