Reclamem un acord millor per a les escoles bressol

Regidor del PSC de Mollet. Regidor d'Educació

Nombrosos estudis d’organismes internacionals posen en valor la importància de l’educació 0-3 anys com una de les mesures més importants per garantir la igualtat d’oportunitats en el futur dels nostres infants. Per això, les Escoles Bressol Municipals han estat una de les apostes educatives de la ciutat en les dues darreres dècades.

Van ser creades amb un model de finançament de terços on l’Ajuntament, la Generalitat i les famílies aportaven cadascun un terç del seu cost. Malauradament, a partir del 2012 i fruit de les retallades de la Generalitat, el Departament d’Educació va deixar d’aportar els recursos acordats, fet que va fer que Ajuntament i famílies haguéssim d’augmentar considerablement els recursos destinats a garantir el seu funcionament. Això va portar als Ajuntaments a denunciar davant la Justícia la situació i se’ns va donar la raó.

En els últims anys, la situació s’ha començat a revertir. La Generalitat torna a aportar part dels recursos pactats en el seu moment i té el compromís d’anar retornant el deute fins al 2027. Des del Govern d’Espanya també s’ha fet una important aposta pel 0-3, utilitzant Fons Next Generation per crear 11.000 noves places d’Escola Bressol.

El conseller d’Educació anunciava fa pocs dies l’acord per a la “gratuïtat del P2”, una mesura aparentment positiva, però que seguint amb la manera de fer de González-Cambray ha estat mal executada i mal planificada, i sense un complet acord amb la comunitat educativa. Una mesura anunciada a un mes de la preinscripció i que ha impossibilitat una adequada planificació.

Pel PSC la universalització del servei d’Escoles Bressol és imprescindible. Fins que no hi hagi places suficients per a tots els alumnes que hi desitgin anar, no podem considerar aquesta gratuïtat. Per tant, és necessari que la Generalitat faci una planificació que contempli la creació de noves places d’Escola Bressol.

I donada aquesta situació, tindran un paper clau les Escoles Bressol privades. A Mollet en tenim 5, de llarga trajectòria i amb projectes potents, en un sector molt feminitzat laboralment. Després de dos anys molt complicats, on han fet grans esforços per tirar endavant, aquesta mesura els hi dificulta encara més el seu funcionament.

Per tant, cal que el Departament d’Educació augmenti els recursos que destina al 0-3, per assegurar que cap família de la ciutat es quedi sense plaça d’Escola Bressol. Des de Mollet seguirem treballant per a què aquestes continuïn donant un servei de màxima qualitat. Però per fer-ho, cal que s’augmenti el finançament que rebem de la Generalitat, es retorni el deute ja i es garanteixi la universalització del servei. Seguirem reclamant l’acord que mereixen els nostres infants.

Edicions locals