Podem exigeix respecte

L'opinió dels lectors

He escoltat amb sorpresa i satisfacció les recents declaracions de Pablo Iglesias a la Uni de Tardor i a la Cadena SER. Amb sorpresa perquè la situació de l'esquerra que ell descriu i critica el té a ell com a protagonista en primera persona. Amb satisfacció perquè coincideix plenament amb el que sentim i pensem molts afiliats a Podem i, en el cas del nostre cercle de Mollet del Vallès, de manera pràcticament unànime.
A Mollet del Vallès, l'esquerra a l'esquerra del PSC ha estat testimonial històricament des de ja fa molts anys; ens coneixem bé. A les eleccions municipals de 2015, la incorporació de Podem en coalició amb els comunistes “de tota la vida” (es diguin PSUC, IC, ICV, EUiA o En Comú), va portar Canviem Mollet a igualar el PSC en nombre de regidors; malgrat això no es va poder revertir l'Alcaldia per manca d'acord amb altres grups de dretes que van donar suport, passivament, a la candidatura de Josep Monràs. La coalició va patir fortes tensions internes que posaven de manifest que la vella guàrdia comunista no acceptava aquests nouvinguts i esdevenidors de Podem, i va conduir finalment a la ruptura de la coalició, per falta de respecte a Podem.
Després de les eleccions municipals del 2019 es va posar de manifest una clara divergència d'estratègies. Mentre que Mollet en Comú (els comunistes “de tota la vida”) tenien una estratègia de “no a tot” i d'oposició frontal al govern del PSC, Podem Mollet va apostar per donar suport al govern del PSC, per influir en la seva política i obtenir millores per als ciutadans i ciutadanes de Mollet, que el mateix PSC no hagués introduït a la política municipal per si mateix, és a dir, oposició des de dins per forçar millores a les polítiques en lloc d'una oposició de rebequeria, des de fora. Una posició no sempre còmoda, però possibilista.
I ens apropem al 2023 amb noves eleccions municipals. Des de la direcció de Podem se'ns indica que ens hem d'apropar als Comuns per anar junts a les eleccions. Podem Mollet està totalment d'acord amb aquesta línia, però, com manifesta el mateix Pablo Iglesias, en les seves recents declaracions, Podem exigeix ​​respecte. Respecte que cal materialitzar en un programa i unes llistes elaborades conjuntament per ambdues formacions sense imposicions prèvies de cap d'elles. En aquesta tessitura, Podem Mollet ha efectuat dues propostes als Comuns, propostes que mai no han obtingut cap resposta per part d'aquests. Silenci absolut. Evidentment, aquest camí ens portarà a la impossibilitat d'anar junts en una llista electoral a les pròximes eleccions, presentant Podem el seu propi cartell electoral. Si no volen dialogar ara, com seria possible un govern conjunt, amb les tensions que el govern comporta? Sí, ens agradaria anar conjuntament a les eleccions. Però, de nou, Podem exigeix ​​respecte. No es pot permetre que alguns pretenguin apropiar-se del patrimoni ideològic que va portar a crear Podem, com a força sorgida del moviment del 15-M, ni dels vots de Podem però deixant apartada la gent de Podem, en la més absoluta irrellevància. No es pot intentar humiliar qui es pretén tenir en el futur com a soci de govern.

Lluís Bayó
Membre de Podem Mollet

Edicions locals