Sense cita prèvia

CUP Mollet

L’ajuntament solia ser la casa de totes i tots. Ara, des de fa dos anys, només ho és per les persones convidades. A hores acordades. L’administració més propera a la ciutadania va suprimir el nostre dret a l’atenció directa arran de les mesures de protecció sanitària derivades de l’emergència de la COVID-19. I així s’ha quedat.
L’emergència sanitària afortunadament va passar, però la supressió unilateral dels nostres drets s’ha quedat instal·lada a ajuntaments i a altres administracions… I així seguim, no podem entrar a casa nostra sense cita prèvia. Per això, des de la CUP i Gent x Mollet que fa mesos que batallem pel tema. Hem entrat una proposta de moció perquè el ple molletà elimini l’obligatorietat de demanar cita prèvia per accedir als serveis d’atenció ciutadana municipals. L’ajuntament no va voler debatre-la, malgrat el suport dels grups d’esquerres, en una nova mostra que els drets dels molletans i molletanes els hi importen un rave i obviant que es tracta d’un dret de totes, com ha recolzat en la seva resolució la síndica de greuges catalana.

Obligar a la cita prèvia lesiona els drets de la població vulnerable que no té accés als sistemes digitals, així com els drets de les persones que necessiten esgotar els terminis per fer les seves gestions davant l’administració. Amb el final de l’emergència i el retorn a la nova normalitat, no té cap sentit que no puguem accedir de manera directa i presencial als serveis d’atenció municipal, mentre comerços, serveis de transport públic, etc, registren concentracions massives sense cap problema sanitari.

Aquesta actitud restrictiva no se sustenta en cap normativa. La cita prèvia pot ser una alternativa per a les persones que ho sol·licitin de manera expressa i tinguin la disponibilitat i accés adequats, però seguir obligant-nos a totes és totalment injust. L’ajuntament de Mollet té l’obligació de vetllar per garantir els drets i les necessitats de la ciutadania com a usuària dels serveis públics i de fer-los el màxim d’accessibles per a tota la població. Recuperem l’atenció directa. Fora la cita prèvia.

 

Edicions locals