Animals de companyia a Mollet

Candidata a l'Alcaldia de Junts per Catalunya a Mollet del Vallès

La tendència a tenir animals de companyia a les nostres llars ha anat en augment en els darrers anys, les raons són diverses i serien l’objecte d’un altre tipus d’anàlisi, perquè el que voldria és centrar-me en l’impacte del seu augment a Mollet i de les polítiques dels governs del PSC, en els darrers anys. A Mollet hi havia, segons dades facilitades per la Plataforma Cívica Espai Gos Mollet, 4.432 gossos censats i uns 1.500 gossos sense censar (2019). També segons dades publicades al Contrapunt, hi havia 12 grups felins amb 300 exemplars (2016). No disposem de dades actualitzades, però són volums importants que requereixen el desenvolupament de polítiques específiques al respecte.

En el marc dels debats ciutadans que es duen a terme, des de la Federació d’Associacions de Veïns de Mollet, sobre Quin Mollet Volem?, va intervenir en “Cisco” d’Espai Gos Mollet, que va posar sobre la taula les mancances que tenen els quatre correcans que hi ha a Mollet (a la zona de Can Pantiquet en l’avinguda del Tir Olímpic, a ca l’Estrada, a Santa Rosa i a la plaça Constitució a tocar de la B-500): en cap hi ha doble porta, les tanques són massa baixes i en la majoria dels casos, absència de vegetació i altres elements naturals que permetin gaudir d’una passejada i serveixi d’esbarjo als gossos i a les persones que els acompanyen. En paraules d’en “Cisco” són “corrals d’ovelles”.

Una constant en les polítiques urbanes a Mollet és l’absència d’un manteniment adient de l’espai públic, hi ha molts exemples com ja he comentat en el cas dels carrils bici. Ara bé, en el cas dels correcans, més enllà que tots es troben en espais perifèrics de la ciutat i són inadequats i molt bàsics, no hi ha el manteniment necessari. Per tant, no és que estalviem és que estem malbaratant els recursos públics, perquè gastem els diners en coses que no compleixen la seva funció principal.

Hi ha dos aspectes a tenir en compte en la gestió dels animals de companyia: els animals abandonats i les deposicions a l’espai públic. En el primer cas, Mollet no disposa d’una protectora local i ha de venir una protectora de Mataró, amb tots els inconvenients que això representa.

En el segon cas, l’incivisme de les persones davant de les miccions i deposicions dels seus animals de companyia, que embruten, deterioren les façanes dels edificis i malmeten el mobiliari urbà i l’espai públic. Aquí el govern del PSC va modificar, el març de 2017, l’ordenança de tinença responsable i de protecció d’animals de companyia per incloure la recollida del patró genètic dels gossos i el control de les femtes de gos a l’espai públic, i avui aquest és un altre tema amb una manifesta incapacitat de gestió, perquè la licitació està suspesa per la impugnació dels plecs i l’incivisme segueix sense control. Mentrestant altres municipis del nostre voltant, com Parets i les Franqueses, ja l’han posat en marxa.
A Junts per Catalunya a Mollet creiem que les polítiques de sostenibilitat han de tenir en compte, tant a les persones, des de les més petites a les més grans, com els animals i plantes que formen part de les nostres vides i es configuren com a parts essencials de la vida a la ciutat.

No compartim les maneres del govern del PSC per fer front a la gestió dels problemes reals que té la ciutat i, en aquest cas, la reiterada manca d’empatia davant de les persones i entitats que volen exercir una tinença responsable dels seus animals de companyia. De fet, la taula de seguiment de l’ordenança no està, ni se l’espera; i la coordinadora de respecte animal, simplement, no és operativa.

Junts tenim clar que hi ha una altra manera de fer les coses, perquè estem a favor de la convivència de totes les persones amb els animals de companyia. Junts per Catalunya a Mollet treballem per fer-ho possible!

 

Edicions locals